2017-11-22 22:50 | Kultúrpontok

Több száz karátnyi csillogás a BÁV-nál

A decemberi aukció mellé az UNOde50 spanyol ékszermárka és a bavekszer.hu webshop is bekerült a BÁV karácsonyfája alá.

Briliánsgyűrűk és különleges gyöngyök mellett gazdag retrókollekcióval is várja a BÁV az ékszerkülönlegességek iránt rajongókat és a befektetőket hagyományos karácsonyi aukcióján. Az árverés során az ékszerekre és a míves kidolgozású asztali ezüsttárgyakra, valamint a gyűjtők fokozott érdeklődésére számot tartó kerámiákra is lehet licitálni december 5-6-án a MOM Kulturális Központban. Aki pedig inkább a foteljéből szeretné beszerezni a karácsonyi ajándékokat, az az újonnan elindított bavekszer.hu márkás és trendi kiegészítői között válogathat, míg a designékszerek rajongói a BÁV közreműködésével az Andrássy úton nyílt UNOde50 spanyol ékszerboltban vásárolhatnak. 

A december 5-i ékszernap a drágakövek és a gyémántok jegyében telik a BÁV-nál: az árverés szenzációja két rendkívül értékes briliánssal ékesített gyűrű lesz. A 4 és 4,8 karátos kövekkel díszített ékszereknek egyetlen hölgy sem tudna ellenállni egy karácsonyi eljegyzésen. A magyar piacon igazi ritkaságnak számító szoliter gyűrűkre 4,5 és 6,5 millió forinttól lehet majd licitálni. Az sem fog csalódni, aki az 1-2 karátos gyűrűket választaná, vagy az évek óta töretlenül divatos színes drágakövekkel kérné meg szíve választottját, ezekből szintén széles választék várja az érdeklődőket.

215, 222, és 204-es tétel – BÁV 94. Ékszeraukció

A gyöngyök végig kísérik egy nő életét, bármihez és bármilyen alkalomból viselhetők, így nem csoda, hogy az őszi aukció kedvencei is az új reneszánszukat élő gyöngyös ékszerek voltak. A karácsonyi anyagban a klasszikustól a modernig, a fehér tengeri változattól az ezüst vagy éppen pávaszínű tahiti gyöngyig lehet válogatni közülük.

210. tétel – BÁV 94. Ékszeraukció

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerülnek a retró vagy retró hatású ékszerek is, amelyekből figyelemreméltó kollekciót állítottak össze a BÁV szakértői. A harmincas-negyvenes évek ékszerei a háborús évek drágakő és ezüsthiánya miatt a sárga-, fehér- és rozéarany párosítással játszottak. A hippikorszakot idéző nagy medálos, virágmotívumos darabok mellett olyan értékes anyagokból, igényes kidolgozással készült alkotásokat is találhatunk, amelyek napjainkban új funkcióval térnek vissza a divatba.

A retró luxuskategóriájában egy lenyűgöző nyakékre is licitálhatunk: a nyolcvanas években a Créations Boris Company által készített nyakéken 146 rubint (18,86 karát) és 268 briliánst (10,62) párosítottak arannyal és ónix-szal, amely 2,95 millió forintos kikiáltási áron kerül árverésre.

117. tétel – BÁV 94. Ékszeraukció

Ugyanebben a kategóriában a letisztult formavilágú és kortalan skandináv dizájn is képviselteti magát a svéd Alton cég fehérarany ékszergarnitúrájával. Az alkotás 900 ezer forintos kikiáltási árról indul, és ahogy a nyolcvanas években, úgy most is modernnek számít.

A férfiakra is gondoltak a karácsonyi kollekció összeállítói: különleges ajándék lehet számukra a Brad Pritt által a Damianinak tervezett gyűrű, vagy a feltűnő ékszereket kedvelőknek szánt nagyméretű, 344 briliánssal díszített fehérarany kereszt is. Ugyancsak ide tartoznak a használati és gyűjtői igényeket egyaránt kielégítő mandzsettagombok. A mesteri kidolgozású darabok között egy igazi ritkaság is szerepel: a több mint 100 éves kézelőgombokba speciális technikával térhatású kutyaportrékat festettek.

Az ékszerek mellett változatos és izgalmas asztali ezüstkínálat is várja a licitálókat december 6-án. A mívesen kidolgozott ezüsttálak, kiöntők, szószosedények, evőeszközök, gyertyatartók, gyümölcsöstálak és asztali csengők egytől egyig az ünnepi asztal díszei lehetnek. Mellettük olyan különlegességek is megdobbantják a gyűjtők szívét, mint a finom szépségű art deco kézitükör, az 1900 körül készült ezüst babacsörgő vagy éppen a biedermeier tűtartó. A kollekció legkiemelkedőbb darabjai az 1890-es évekből származó, aprólékosan kidolgozott, nagy méretű Viktoriánus borhűtő, az 1880-as évekből származó bécsi historizáló, illetve az egy évtizeddel későbbre datálható, XVI. Lajos stílusában készült aranyozott ezüst kandeláberpárok, de egy ezüstbordűrrel díszített, fekete fakeretes bécsi biedermeier asztali tükörrel is meglephetjük valamelyik szerettünket a karácsonyfa alatt.

466, 356, 467 és 377-es tételek, BÁV 3. Karácsonyi Műtárgyaukció

A kerámiaanyagnál a gazdag szecessziós Zsolnay kínálatból biztosan nagy érdeklődésre számíthat egy ritka Boszorkány szobor, amely csak néhány példányban készült a gyár fénykorában. Ugyancsak figyelemreméltó Gorka Géza, Gorka Lívia, Gádor István modern kerámiái mellett Horváth Márton gyönyörű üvegvázája, amelyek mind értékálló ajándékok lehetnek.

350. tétel – BÁV 3. Karácsonyi Műtárgyaukció

Az ékszerértékesítésben piacvezető BÁV az aukciók és saját bolthálózata mellett folyamatosan színesíti üzleti palettáját is. Alkalmazkodva a változó vásárlói igényekhez útjára indítja webshopját, a bavekszer.hu-t. Emellett közreműködik az UNOde50 spanyol designékszermárka első hazai boltnyitásában az Andrássy úton, ahol végre Magyarországon is elérhetővé váltak a spanyol életérzést megtestesítő kiegészítők.

A BÁV Karácsonyi aukciójának kiállítását november 25. és december 3. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi u. 1.). Az ékszerek december 5-én, a műtárgyak december 6-án kerülnek árverésre a MOM Kulturális Központban.

További információ és katalógus: www.bav.hu/aukcio

vissza a Hírponthoz

Kultúrpontok legutóbbi cikkei:

Kultúrpontok
2018-01-22
Ritkaságnak számító filmposzterek uralják az év első aukcióját
Immár a 6. Plakátaukcióját rendezi meg január 24-én a BÁV. A 2018-as év első aukcióján az olyan sikerfilmek gyűjtői ritkaságnak számító plakátjaira licitálhatunk, mint Steven Spielberg Cápa, E.T és...
Kultúrpontok
2018-01-18
Közel 1100 újabb fotó érhető el a Fortepanon a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményéből
Folytatódik a megújuló Közlekedési Múzeum és a Fortepan közös értékmentő munkája – Közel 1100 új kép érhető el ingyenesen online A másfél éve megkezdett közös digitalizálási projekt első tavalyi...
Kultúrpontok
2017-12-01
Ajándékötletek a régiségek rajongóinak!
A karácsonyi dekoráció mestereinek Karácsonykor mindig elővesszük a legféltettebb kincseinket. Ha ilyen darabot ajándékozol, biztos lehetsz benne, hogy minden ünnepen a középpontban leszel! Ötletek: karácsonyt idéző tárgyak, gyertyatartók (mindig...
Kultúrpontok
2017-11-28
Advent Óbudán 2017
2017. december 1-23. között tizedik alkalommal öltözik ünneplőbe a Fő tér, Szentlélek tér, hogy a rendezvény látogatói méltó módon készíthessék fel a lelküket a legszebb ünnepet megelőző várakozás időszakában. ...
Kultúrpontok
2017-11-22
Több száz karátnyi csillogás a BÁV-nál
A decemberi aukció mellé az UNOde50 spanyol ékszermárka és a bavekszer.hu webshop is bekerült a BÁV karácsonyfája alá. Briliánsgyűrűk és különleges gyöngyök mellett gazdag retrókollekcióval is várja a BÁV...
Kultúrpontok
2017-11-06
Művészettörténeti csemegék a BÁV őszi aukcióján
Valódi művészeti ritkaságok kerülnek kalapács alá a BÁV őszi aukcióján. Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Iványi Grünwald Béla, Gulácsy Lajos, Szinyei Merse Pál lappangó festményei mellett számos remekmű található a...
Kultúrpontok további cikkei »