2017-10-06 09:12 | Kultúrpontok

Nagy siker volt az idei Budapest Transzfer IX. Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál

2017.október elsején zárult a Budapest Transzfer IX. Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál. A négy napos rendezvény alatt 23 programon csaknem 100 résztvevő foglalkozott a jövő kérdésével a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Minden változik – hangsúlyozta Galántai Zoltán tudománytörténész, jövőkutató fesztivált nyitó előadásában, és szórakoztató példákkal szemléltette, miként változott az irodalom és a szerzők megítélése az elmúlt évszázadokban. A jövő irodalmával, könyvekkel és olvasással kapcsolatos prognózissal foglalkozott olvasáskutató, magyartanár, irodalmár, kultúraszervező és könyvtáros. A beszélgetés után a nézők kötetlenebb formában, kávéházi asztaloknál folytatták az disputát.

Izgalmas, telt ház előtt zajló beszélgetéseken járták körbe magyar és külföldi szakértők, hogy létezik-e magas- és popkultúra, hatnak-e egymásra valós és elképzelt világrendek, hogyan fogadják az írótársak és a közönség a női sci-fi szerzőket.

A Budapest Transzferen debütált Magyarországon a Lucha Libro, a szabadfogású irodalmi birkózás. A valójában békés, billentyűzet mellett zajló, pörgő irodalmi összecsapáson álarcban, inkognitójukat őrizve vettek részt írók, költők. A három fordulós küzdelmet Holdköltő Társaságban nyerte.

A fesztiválra Barcelonából érkező orosz író, Dmitry Glukhovsky telt ház előtt beszélt a félelmeken alapuló propagandáról, a technológia fejlődésének irányáról és arról, milyen lesz a világ 20-50 év múlva. A Budapest Transzferen mutatták be Ondřej Štindl, cseh író, forgatókönyvíró InterZóna című, nem túl távoli jövőben játszódó regényét.

A Budapest Transzferen az irodalom mellett helyet kapott a film is: levetítették és megvitatták Monory-Mész András Meteo című filmjét, a Filmvilággal közös filmmaratonon az érdeklődők az elmúlt évtized legjobb jövővel foglalkozó filmjeit nézhették végig.

A Petőfi Múzeum több tere is interaktív költészeti térré változott, ahol a látogatok telefonos applikációval egyszerre alkothattak verset és különleges, minden résztvevő számára egyedi látványt.

A Budapest Transzfer idén is birtokba vette a várost: a Hosszúlépés belvárosi sétáján megmutatta régi korok újítóinak elképzeléseit és azokat a modern ötleteket is, amelyek pusztán víziók maradtak. Családok eredtek az Időfutár nyomába a környező parkban, múzeumban, kávéházban.

A Budapest Transzfer IX. Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivált a Nemzetközi Visegrádi Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és Budapest Főváros Önkormányzata támogatta.

http://transzferfeszt.hu/

vissza a Hírponthoz

Kultúrpontok legutóbbi cikkei:

Kultúrpontok
2018-02-07
Szabó István filmjével nyílik meg a 4. Magyar Filmhét
Szabó István tiszteletére, Bizalom című filmjének digitalizált és felújított változatának vetítésével nyílik meg hivatalosan a 4. Magyar Filmhét. Az Oscar-díjas magyar rendezőt a Bizalom operatőre, Koltai Lajos köszönti majd....
Kultúrpontok
2018-01-26
Bocskor Bíborka hangját kölcsönözte a Nemzeti Múzeumnak
A Magashegyi Underground énekesnőjének különleges hangját egy ideig nem csak a koncerteken élvezhetjük. A Magyar Nemzeti Múzeum „Anna – Változatok székely asszonysorsra” című kiállításának magyar hangját ugyanis Bocskor Bíborkának...
Kultúrpontok
2018-01-24
Zenei gyöngyszemek a Mátyás-templomban
Négy fantasztikus művész összefogása egy nemes ügy érdekében – Szamosi Szabolcs orgonaművész és barátai: Sebestyén Márta népdalénekes, Dés László dzsesszzenész-zeneszerző és Sigmund Groven norvég szájharmonika-művész február 13-án, 19:30 órakor...
Kultúrpontok
2018-01-24
Átvette az Arany Bohóc-díjat Ifj. Richter József
A 42. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál záró gálaestjén január 23-án adták át az Arany Bohóc-díjat ifj. Richter Józsefnek, a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatójának. A magyar csapat a cirkusz világ „Oscar-díja”...
Kultúrpontok
2018-01-22
Ritkaságnak számító filmposzterek uralják az év első aukcióját
Immár a 6. Plakátaukcióját rendezi meg január 24-én a BÁV. A 2018-as év első aukcióján az olyan sikerfilmek gyűjtői ritkaságnak számító plakátjaira licitálhatunk, mint Steven Spielberg Cápa, E.T és...
Kultúrpontok
2018-01-18
Közel 1100 újabb fotó érhető el a Fortepanon a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményéből
Folytatódik a megújuló Közlekedési Múzeum és a Fortepan közös értékmentő munkája – Közel 1100 új kép érhető el ingyenesen online A másfél éve megkezdett közös digitalizálási projekt első tavalyi...
Kultúrpontok további cikkei »