2017-10-06 09:12 | Kultúrpontok

Nagy siker volt az idei Budapest Transzfer IX. Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál

2017.október elsején zárult a Budapest Transzfer IX. Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál. A négy napos rendezvény alatt 23 programon csaknem 100 résztvevő foglalkozott a jövő kérdésével a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Minden változik – hangsúlyozta Galántai Zoltán tudománytörténész, jövőkutató fesztivált nyitó előadásában, és szórakoztató példákkal szemléltette, miként változott az irodalom és a szerzők megítélése az elmúlt évszázadokban. A jövő irodalmával, könyvekkel és olvasással kapcsolatos prognózissal foglalkozott olvasáskutató, magyartanár, irodalmár, kultúraszervező és könyvtáros. A beszélgetés után a nézők kötetlenebb formában, kávéházi asztaloknál folytatták az disputát.

Izgalmas, telt ház előtt zajló beszélgetéseken járták körbe magyar és külföldi szakértők, hogy létezik-e magas- és popkultúra, hatnak-e egymásra valós és elképzelt világrendek, hogyan fogadják az írótársak és a közönség a női sci-fi szerzőket.

A Budapest Transzferen debütált Magyarországon a Lucha Libro, a szabadfogású irodalmi birkózás. A valójában békés, billentyűzet mellett zajló, pörgő irodalmi összecsapáson álarcban, inkognitójukat őrizve vettek részt írók, költők. A három fordulós küzdelmet Holdköltő Társaságban nyerte.

A fesztiválra Barcelonából érkező orosz író, Dmitry Glukhovsky telt ház előtt beszélt a félelmeken alapuló propagandáról, a technológia fejlődésének irányáról és arról, milyen lesz a világ 20-50 év múlva. A Budapest Transzferen mutatták be Ondřej Štindl, cseh író, forgatókönyvíró InterZóna című, nem túl távoli jövőben játszódó regényét.

A Budapest Transzferen az irodalom mellett helyet kapott a film is: levetítették és megvitatták Monory-Mész András Meteo című filmjét, a Filmvilággal közös filmmaratonon az érdeklődők az elmúlt évtized legjobb jövővel foglalkozó filmjeit nézhették végig.

A Petőfi Múzeum több tere is interaktív költészeti térré változott, ahol a látogatok telefonos applikációval egyszerre alkothattak verset és különleges, minden résztvevő számára egyedi látványt.

A Budapest Transzfer idén is birtokba vette a várost: a Hosszúlépés belvárosi sétáján megmutatta régi korok újítóinak elképzeléseit és azokat a modern ötleteket is, amelyek pusztán víziók maradtak. Családok eredtek az Időfutár nyomába a környező parkban, múzeumban, kávéházban.

A Budapest Transzfer IX. Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivált a Nemzetközi Visegrádi Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és Budapest Főváros Önkormányzata támogatta.

http://transzferfeszt.hu/

vissza a Hírponthoz

Kultúrpontok legutóbbi cikkei:

Kultúrpontok
2017-12-01
Ajándékötletek a régiségek rajongóinak!
A karácsonyi dekoráció mestereinek Karácsonykor mindig elővesszük a legféltettebb kincseinket. Ha ilyen darabot ajándékozol, biztos lehetsz benne, hogy minden ünnepen a középpontban leszel! Ötletek: karácsonyt idéző tárgyak, gyertyatartók (mindig...
Kultúrpontok
2017-11-28
Advent Óbudán 2017
2017. december 1-23. között tizedik alkalommal öltözik ünneplőbe a Fő tér, Szentlélek tér, hogy a rendezvény látogatói méltó módon készíthessék fel a lelküket a legszebb ünnepet megelőző várakozás időszakában. ...
Kultúrpontok
2017-11-22
Több száz karátnyi csillogás a BÁV-nál
A decemberi aukció mellé az UNOde50 spanyol ékszermárka és a bavekszer.hu webshop is bekerült a BÁV karácsonyfája alá. Briliánsgyűrűk és különleges gyöngyök mellett gazdag retrókollekcióval is várja a BÁV...
Kultúrpontok
2017-11-06
Művészettörténeti csemegék a BÁV őszi aukcióján
Valódi művészeti ritkaságok kerülnek kalapács alá a BÁV őszi aukcióján. Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Iványi Grünwald Béla, Gulácsy Lajos, Szinyei Merse Pál lappangó festményei mellett számos remekmű található a...
Kultúrpontok
2017-10-27
SŐT7 - Sissi Őszi Tánchét a Bethlen Téri Színházban
Hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Bethlen Téri Színházban a kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré szervezett hétnapos, hét előadásból álló táncfesztivál a hetedik...
Kultúrpontok
2017-10-06
Első óraaukcióját rendezi a BÁV október végén
Bár a BÁV kínálatában mindig is megtalálhatók voltak az órakülönlegességek, az egyre élénkülő érdeklődés miatt októberben önálló Óraaukcióval is várja a cég az órakedvelőket. Az árverés több mint 130...
Kultúrpontok további cikkei »