2017-10-06 09:12 | Kultúrpontok

Nagy siker volt az idei Budapest Transzfer IX. Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál

2017.október elsején zárult a Budapest Transzfer IX. Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál. A négy napos rendezvény alatt 23 programon csaknem 100 résztvevő foglalkozott a jövő kérdésével a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Minden változik – hangsúlyozta Galántai Zoltán tudománytörténész, jövőkutató fesztivált nyitó előadásában, és szórakoztató példákkal szemléltette, miként változott az irodalom és a szerzők megítélése az elmúlt évszázadokban. A jövő irodalmával, könyvekkel és olvasással kapcsolatos prognózissal foglalkozott olvasáskutató, magyartanár, irodalmár, kultúraszervező és könyvtáros. A beszélgetés után a nézők kötetlenebb formában, kávéházi asztaloknál folytatták az disputát.

Izgalmas, telt ház előtt zajló beszélgetéseken járták körbe magyar és külföldi szakértők, hogy létezik-e magas- és popkultúra, hatnak-e egymásra valós és elképzelt világrendek, hogyan fogadják az írótársak és a közönség a női sci-fi szerzőket.

A Budapest Transzferen debütált Magyarországon a Lucha Libro, a szabadfogású irodalmi birkózás. A valójában békés, billentyűzet mellett zajló, pörgő irodalmi összecsapáson álarcban, inkognitójukat őrizve vettek részt írók, költők. A három fordulós küzdelmet Holdköltő Társaságban nyerte.

A fesztiválra Barcelonából érkező orosz író, Dmitry Glukhovsky telt ház előtt beszélt a félelmeken alapuló propagandáról, a technológia fejlődésének irányáról és arról, milyen lesz a világ 20-50 év múlva. A Budapest Transzferen mutatták be Ondřej Štindl, cseh író, forgatókönyvíró InterZóna című, nem túl távoli jövőben játszódó regényét.

A Budapest Transzferen az irodalom mellett helyet kapott a film is: levetítették és megvitatták Monory-Mész András Meteo című filmjét, a Filmvilággal közös filmmaratonon az érdeklődők az elmúlt évtized legjobb jövővel foglalkozó filmjeit nézhették végig.

A Petőfi Múzeum több tere is interaktív költészeti térré változott, ahol a látogatok telefonos applikációval egyszerre alkothattak verset és különleges, minden résztvevő számára egyedi látványt.

A Budapest Transzfer idén is birtokba vette a várost: a Hosszúlépés belvárosi sétáján megmutatta régi korok újítóinak elképzeléseit és azokat a modern ötleteket is, amelyek pusztán víziók maradtak. Családok eredtek az Időfutár nyomába a környező parkban, múzeumban, kávéházban.

A Budapest Transzfer IX. Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivált a Nemzetközi Visegrádi Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és Budapest Főváros Önkormányzata támogatta.

http://transzferfeszt.hu/

vissza a Hírponthoz

Kultúrpontok legutóbbi cikkei:

Kultúrpontok
2017-10-06
Első óraaukcióját rendezi a BÁV október végén
Bár a BÁV kínálatában mindig is megtalálhatók voltak az órakülönlegességek, az egyre élénkülő érdeklődés miatt októberben önálló Óraaukcióval is várja a cég az órakedvelőket. Az árverés több mint 130...
Kultúrpontok
2017-10-06
Nagy siker volt az idei Budapest Transzfer IX. Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál
2017.október elsején zárult a Budapest Transzfer IX. Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál. A négy napos rendezvény alatt 23 programon csaknem 100 résztvevő foglalkozott a jövő kérdésével a Petőfi Irodalmi...
Kultúrpontok
2017-09-29
Aukción a magyar fotográfia színe-java
Története során először tart fotóaukciót a BÁV idén októberben. Az árverésre és az azt megelőző kiállításra 83 magyar fényképész több mint 200 alkotása kerül, melyet szakmai zsűri válogatott össze....
Kultúrpontok
2017-09-22
Nyinák és Alexandrák színpadra! (Ruttkai Éva emlékezete)
A PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) színjátszó versenyt hirdet középiskolás diákok számára. Ruttkai Éva a Vígszínház kiemelkedő művésze idén lenne 90 éves.  Emlékére színjátszó versenyt hirdetünk...
Kultúrpontok
2017-08-08
A fösvény a Szarvasi Vízi Színházban - látássérülteknek narráltan is!
Moliére klasszikus vígjátékát, A fösvényt mutatják be a Békéscsabai Jókai Színház művészei a Szarvasi Vízi Színházban, augusztus 12-én, szombaton. A darabot Merő Béla álmodta színpadra, a Jászai Mari-díjas Bartus Gyula színművésszel a...
Kultúrpontok
2017-07-05
9. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle 2017
A Marczibányi Téri Művelődési Központ (II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.) 2017. október 9-15. között ismét megrendezi a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlét. A fesztiválon – korosztályi és műfaji...
Kultúrpontok további cikkei »