2017-11-06 14:15 | Kultúrpontok

Művészettörténeti csemegék a BÁV őszi aukcióján

Valódi művészeti ritkaságok kerülnek kalapács alá a BÁV őszi aukcióján. Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Iványi Grünwald Béla, Gulácsy Lajos, Szinyei Merse Pál lappangó festményei mellett számos remekmű található a műtárgykollekcióban is. A művészeti aukciók történetében először fordított licittel is szerepel két tétel.

A 71. Művészeti aukció szenzációja a modern magyar festőművészet egyik vezéralakjának, Rippl-Rónai Józsefnek kedvelt kukoricás korszakából származó Aratók című képe. A festmény a századelő legnagyobb magyar műgyűjtőjének, Nemes Marcellnek a kollekciójából származik. A híres mecénás szoros baráti kapcsolatban állt a festővel, és legnagyobb gyűjtőjeként 82 alkotását tudhatta magáénak. A kép utoljára a 30-as évek elején, a hagyatéki árverésen tűnt fel.

365. tétel, Rippl-Rónai József: Aratók (1910-es évek), olaj, karton, 50×70 cm, jelezve jobbra lent: Rónai, 28 000 000 Ft.
341. tétel, Aba-Novák Vilmos: Almaszedő gyerekek (1927), 8 000 000 Ft.

A festménynap egyik remekműve Aba-Novák Vilmos sokáig lappangó Almaszedő gyerekek című, igazi színorgiát felvonultató olajfestménye. A nagyméretű képet utoljára a Magyar Nemzeti Galéria 1962-es kiállításán láthatta a nagyközönség, de ahogy Bellák Gábor, művészettörténész fogalmazott a képpel kapcsolatban: „ötven év után viszontlátva a művet, be kell látnunk, hogy a remekművek soha nincsenek elfeledve.

Az árverésen licitálhatnak Iványi Grünwald Béla régóta keresett alkotására, ami a híres Villa Borghese kertjében található madárházat ábrázolja. A művész római korszakából alig ismerünk a jelen képhez fogható reprezentatív és kvalitásos alkotást. Értékét jól mutatja, hogy Rákosi Jenő kivételes ízléssel összeállított gyűjteményéből származik.

Az árverés legmagasabb kikiáltási árról, 32 millió forintról induló tétele Gulácsy Lajos Vízió című egyik főműve. A szimbolizmus mesterét az álmok és látomások világa inspirálta.

A különlegességeknek azonban itt még nincs vége. Igazi művészettörténeti csemegének számít Szinyei Merse Pál: Facsoport mező című festménye. A képet a Szinyei nagymonográfia még a kérdéses tételek közé sorolta, hiszen csak egy fekete-fehér, kisméretű fényképről volt ismert. A BÁV szakértői a közelmúltban beazonosították a képet, így minden kétséget kizáróan ez az eddig lappangó alkotás került elő, ami a Majális festőjének müncheni korszakából, az elveszettnek hitt tájképei közül az egyetlen ismert példány.

A tavaszi aukció szenzációjának számított Diyarbakirli Tahsin 56,4 millió forintért elkelt, Isztambult ábrázoló alkotása. Törökország egyik legismertebb festője évekig élt Magyarországon feleségével, így a rekordleütés után várható volt, hogy több festménye is előkerül. Az őszi aukción két alkotása is ismét nagy nemzetközi érdeklődésre számíthat, ezek közül az Ortaköy-mecsetet ábrázoló képe 2 millió forintos kikiáltási árról indul majd.

A gazdag aukciós anyag egyik érdekessége Tornai Gyula, a 19. századi orientalista festészet legismertebb alakjának egyik főműve. A számos alkalommal reprodukált és kiállított Gondolataim(Én és a gondolataim),  című önportré, a művész személyes gyűjteményében, az eladni nem kívánt képek között szerepelt. A hagyatéki árverés után 90 évvel kerül ismét a reflektorfénybe.

Hincz Gyula egy nagyméretű festménye is kalapács alá kerül az őszi aukción, amit egy 10 évig tartó titkos szerelmi viszony ihletett. A kapcsolatot, és az ennek nyomán készült képeket a közelmúltban fedezték fel a BÁV szakértői. Az árverés jótékonysági tétele is egy Hincz-alkotás lesz. A BÁV immár hagyományosan a művészeti nevelés és a kortárs művészet megsegítésére A tehetség allegóriája című alkotás bevételét a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány támogatására ajánlja fel.

531. tétel, Vadászkürt, Faragott szaru, ezüst záróperemmel. Felületén karcolt vadászjelenetekkel és versekkel díszítve. Kállay Gergely Nemes Nagy kállói alispánnak rajzolta Horogh Dávid 1836 ban. Jelzett: Kassa, 1836., Carolus Frölich. Kőszeghy: 836, 908. H.: 64 cm. 550 000 Ft.

De nemcsak a festmények között találhatnak ritkaságokat a gyűjtők, rengeteg különlegesség vár rájuk a műtárgykollekcióban is. Az egyik a magyar műkereskedelemben ezidáig egyedülálló vadászkürt, amely Kállay Gergely alispánnak készült. A rendkívül részletgazdag, vadászjelenetekkel és versekkel díszített kürt Horogh Dávid, a kor egyik leghíresebb rézmetszőjének és egyben a kor leghírhedtebb pénzhamisítójának alkotása. Ezt a mesterművet is éppen egyik börtönbüntetése alatt készítette 1836-ban.

534. tétel: Párbajkardok, 1 200 000 Ft.

 

Az őszi aukció lenyűgöző üveganyagot vonultat fel. Többek között egy kivételes, 73 db-os Lobmeyr barokk pohárkészlet, de a szecessziós Gallé, Daum, Loetz darabok mellett a magyar piacon igazi unikumnak számító nagyméretű Tiffany váza, valamint számos art deco Moser üvegtárgy is szerepel.

A mindig erős Zsolnay-kollekciót ősszel a burjánzó szecesszió és a keleti ihletésű darabok uralják. Árverésre kerül egy Sikorskiné Zsolnay Júlia által tervezett és készített art deco díszváza is. Az egykori mintadarabra, a művész a szignója mellet a kivitelezés színkódjait, azaz elkészítés „receptjét” is felírta. Szintén a japán művészet ihlette az Apáti Abt Sándor tervei alapján készült grés virágtartó edényt. A megnyerő szépségű darab 1,9 millió forintról indul.

A műtárgynap szenzációja minden bizonnyal az Esterházy-család címerével díszített kollekció lesz. Árverésre kerül két üvegpohár, egy vörös márványból faragott címer, valamint két aranyozott, a markolatán cápabőrrel borított párbajkard is.

A megszokottan széles asztali ezüstkínálat pazar garnitúrákat, kínálótálakat, cukordobozokat, gyertyatartókat és más használati tárgyakat is találhatnak. Igazi kultúrtörténeti ritkaságnak számít a kínai sárkányos shaker, amit 1890 körül, európai exportra készített a kor egyik kiemelkedő mestere. A gyűjtők között látványos licitharcra számíthat egy 1800 körülről származó lőcsei empire boroskanna is.

137. tétel, Nyaklánc függővel, fehérarany, 7,2 g, hossz: 40 cm, 470 000 Ft.

 

A BÁV szakértői az ékszerkollekció összeállításánál már gondoltak a közelgő karácsonyra is. A nagyméretű briliánsokkal díszített nyakékek, fülbevalók és szoliter gyűrűk mellett idén a színes drágaköves zafír, smaragd, sőt a világ egyik legritkább drágakövének számító, tanzanittal ékített ékszerek széles választékára lehet licitálni. A drágaköveknél az örök sláger a gyöngy, most számos különleges darabbal, többek között egy nagyméretű tahiti gyöngysorral képviselteti magát. A klasszikus ékszerek közül egy szecessziós, leveles, bimbós, összesen közel 5 karátnyi briliánssal ékített nyakék emelkedik ki. A szakértők számos modern ékszerrel is készültek, köztük egy 87 briliánssal (összesen 8,5 ct) és déltengeri gyönggyel ékített nyakékkel, ami 2 millió forintról indul majd. Az ékszernap legdrágább tétele mégis egy fehérarany, fekete ródiummal, 268 briliánssal ékített luxus ékszergarnitúra lesz 3,5 millió forintos kikiáltási árral.

A művészeti aukciók történetében először fordított licittel is szerepel két tétel. Az így induló ékszer illetve festmény licitje rendhagyó módon lefele indul el, érdeklődő esetén pedig ismét emelkedni kezd.

A BÁV 71. Művészeti aukciójának kiállítását november 4-12. között tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban minden nap 10 és 19 óra között.  Az árverésre november 14-15-én kerül sor a MOM Kulturális Központban. Az aukciót Gundel-Takács Gábor vezeti.

További információ, katalógus: www.bav.hu/aukcio

vissza a Hírponthoz

Kultúrpontok legutóbbi cikkei:

Kultúrpontok
2018-01-18
Közel 1100 újabb fotó érhető el a Fortepanon a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményéből
Folytatódik a megújuló Közlekedési Múzeum és a Fortepan közös értékmentő munkája – Közel 1100 új kép érhető el ingyenesen online A másfél éve megkezdett közös digitalizálási projekt első tavalyi...
Kultúrpontok
2017-12-01
Ajándékötletek a régiségek rajongóinak!
A karácsonyi dekoráció mestereinek Karácsonykor mindig elővesszük a legféltettebb kincseinket. Ha ilyen darabot ajándékozol, biztos lehetsz benne, hogy minden ünnepen a középpontban leszel! Ötletek: karácsonyt idéző tárgyak, gyertyatartók (mindig...
Kultúrpontok
2017-11-28
Advent Óbudán 2017
2017. december 1-23. között tizedik alkalommal öltözik ünneplőbe a Fő tér, Szentlélek tér, hogy a rendezvény látogatói méltó módon készíthessék fel a lelküket a legszebb ünnepet megelőző várakozás időszakában. ...
Kultúrpontok
2017-11-22
Több száz karátnyi csillogás a BÁV-nál
A decemberi aukció mellé az UNOde50 spanyol ékszermárka és a bavekszer.hu webshop is bekerült a BÁV karácsonyfája alá. Briliánsgyűrűk és különleges gyöngyök mellett gazdag retrókollekcióval is várja a BÁV...
Kultúrpontok
2017-11-06
Művészettörténeti csemegék a BÁV őszi aukcióján
Valódi művészeti ritkaságok kerülnek kalapács alá a BÁV őszi aukcióján. Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Iványi Grünwald Béla, Gulácsy Lajos, Szinyei Merse Pál lappangó festményei mellett számos remekmű található a...
Kultúrpontok
2017-10-27
SŐT7 - Sissi Őszi Tánchét a Bethlen Téri Színházban
Hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Bethlen Téri Színházban a kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré szervezett hétnapos, hét előadásból álló táncfesztivál a hetedik...
Kultúrpontok további cikkei »