7Műcsarnok


Cím: 1146 Budapest, Dózsa György út 37.
Tel.: + 36 1 460 7000
Email: mucsarnok ' kukac ' mucsarnok.hu
Web: www.mucsarnok.hu
Nyitvatartás: kedd-vasárnap 10.00-18.00, csütörtök 12.00-20.00, hétfőn zárva

A Hősök terén álló bazilikális alaprajzú, 2300 m2-es alapterületű épület 1896-ra, a honfoglalás 1000 éves évfordulójának ünnepségeire készült el, Schickedanz Albert műépítész tervei szerint. Az épület főmotívuma a hatoszlopos bejárati portikusz korinthoszi oszloprenddel. Hátsó falán Deák Ébner Lajos háromrészes freskója a szobrászat kezdetét Vulkán és Athéné alakjával, a művészetek kútforrását Apollóval és a múzsákkal, s a festészet eredetét a szerelmes pásztorral az antik legenda szerint ábrázolja. A közbenső képeken a festészet és a szobrászat allegorikus alakjai szerepelnek. A vörösrézből kovácsolt, kazettákkal díszített főkaput Sátori Pál készítette. Az épület oldalhomlokzatainak tagolása és díszítése nem csupán a színek és a megválasztott anyagok harmóniája miatt érdemel figyelmet, hanem a pécsi pyrogránit ilyetén alkalmazásának ritkasága miatt is. A téglaburkolatú falsíkokat pilaszterek, főpárkány, ablakkeretezések, tablók és amorettek színes és az érett reneszánsz formavilágát idéző elemei tagolják. A műemléképület 1991-94 között nagyszabású rekonstrukción esett át. Ennek köszönhetően a látogatók eredeti szépségében csodálhatják meg az épület domborműveit, növényi mintás ornamentikáját és a helyreállított félköríves oszlopcsarnokot, az oldalhajókkal és a felülvilágított oldaltermekkel.

Műcsarnok

A XIX. század vége óta folyamatosan működő Műcsarnok az ország legnagyobb kiállítóterme. Impozáns kiállítótere mellett aMűcsarnok#Box-ban és a Műcsarnok Kamarateremben is a jelenkori művészeti törekvések legjavát mutatja be időszaki kiállításain és társművészeti programjain. Az épületben az Art Box ajándék- és könyvesbolt, valamint kávézó is várja a látogatókat.

Kunsthalle Budapest

Open continuously since the latter half of the 19th century, Kunsthalle is Hungary’s largest exhibition space. In addition to its impressive exhibition halls, the Műcsarnok#Box and the Műcsarnok Chamber Hall present a selection of the very best works of contemporary art at temporary exhibitions and associated arts events. The building also houses the Art Box gift and bookstore, as well as a café.

Események ezen a helyen:

Kiállítás:

1146 Budapest, Dózsa György út 37.