37Amrita Sher-Gil Kulturális Központ


Cím: 1025 Budapest, Búzavirág u. 14.
Tel.: + 36 1 325 7742
Email: cultural.centre ' kukac ' indianembassy.hu, cultur ' kukac ' indianembassy.hu
Web: www.indianembassy.hu/indiaikulturaliskozpont
Nyitvatartás: nem rendszeres, a programokhoz kötődik

A budapesti Amrita Sher-Gil Kulturális Központ ötlete sok-sok évvel ezelőtt fogant, és hosszas tervezés-szervezés után végül 2011 januárjában kezdte meg működését. Az alapkőletétel 2008. szeptember 11-én volt, ekkor őexcellenciája Ranjit Rae volt az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete.  Az emléktáblát Anand Sharma, az indiai Külügyminisztérium államminisztere leplezte le.  A tényleges működés indulása előtt, 2010 novemberében, Smt Preneet Kaur indiai külügyi államminiszter látogatása idején volt a hivatalos megnyitó. 2011. január 26. után pedig (a köztársaság napja, India egyik nemzeti ünnepe) elindultak a programok.

Az épület az Indiai Nagykövetség mellé épült, 3 szintes épület. A lenti garázs kiállítóteremmé alakult; a földszinten van a 120 nm-es előadóterem, 100 ülőhellyel; az első emeleten pedig az irodák és a könyvtár helyezkednek el. A központ négy munkatársa: T.P.S. Rawat, aki 2016 márciusában érkezett az intézmény második igazgatójaként; Berki Eszter programmenedzser; Simon Anna kulturális asszisztens és Szegedi Péter takarító és technikus munkatárs.

A Kulturális Központ létrehozásának célja többek között az volt, hogy a magyar közönség autentikus képet kapjon India kultúrájáról, és rendszeres, színvonalas programok, események alkalmával találkozhasson az indiai kultúra minél több területével. Az elképzelés régóta él egy ezt a célt szolgáló intézmény létrehozásáról Budapesten, hiszen immár 24 éve ad otthont az Indiai Követség egy ismeretterjesztő előadássorozatnak és kezdő, illetve haladó hindí nyelvóráknak, amit az ELTE Indoeurópai Nyelvtudományi Tanszékével közösen hozott létre. A megvalósítás később, de végül is realizálódott. A kelet-közép-európai régióban ez az első ilyen jellegű intézmény, amit az indiai állam létrehozott. A központ nem csupán az indiai kultúra terjesztését, de a magyar-indiai kapcsolatok erősítését is hivatott szolgálni. Köztudott, hogy a magyar-indiai kapcsolatok igen régre nyúlnak vissza. Kezdve a középkori utazókkal, Kőrösi Csoma Sándoron és Rabindranath Tagore-on keresztül számos összefonódás van és volt a két ország között. (Stein Aurél, Baktay Ervin, Amrita Sher-Gil, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet, Germanus Gyula stb.).

Jellegüket tekintve a programok többfélék: vannak állandó tanfolyamok és alkalmi előadásaink is. Rendszeresen indulnak tánc- és jógatanfolyamaink, és zenekurzusok is. Minden Magyarországon jelen lévő klasszikus indiai táncstílus képviselői tartottak már órát a központban, így hallgatóink megismerkedhettek a bharatanátjam, a kúcsipúdí, az odisszi tánc alapelemeivel. 2013 őszétől haladó tanfolyamot is indítunk. A stílusokat, tanárokat úgy válogatjuk, hogy mindenkinek legyen lehetősége megtalálni a neki leginkább tetsző mozgásformát. Jelenleg két indiai tanára is van a Központnak: Saumya Shukla kathak táncot, Pt Rajesh Gangani pedig tablát és harmóniumot oktat. Az órák ingyenesek, de 2016. január 1-től egy egyszeri, szemeszterenként 3500 ft-os regisztrációs díj ellenében látogathatók. Legnépszerűbb óránk továbbra is a jóga; ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy szélesebb korosztály látogathatja és nem annyira speciális mozgásforma, mint a klasszikus indiai táncok.

Minden hónap első és harmadik péntekén filmklubot tartunk. A filmeket (bollywoodi sikerfilmek és regionális művészfilmek) leginkább a közelmúltból és a jelen termésből, de időnként a régiek közül is válogatva eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük. Nem mindenki tudja, de fontos érdeme a filmeknek, hogy a fordítás eredeti nyelvből készül, nem angol nyelvi közvetítéssel. Nagy sikerű filmfesztiválokat szervezünk évente, jövő őszre tervezzük a következőt.

Országszerte egyre több India-rajongó érkezik programjainkra; hogy minél szélesebb körben találkozzanak az emberek az indiai kultúra autentikus ismerőivel, vidéken is szervezünk programokat a helyi polgármesteri hivatalok és kulturális intézmények segítségével. Az India Napok alkalmával több órás programokkal: gyereksarokkal, kiállítással, előadásokkal, indiai étteremmel készülünk.

Állandó programjaink mellett alkalmi előadásokat is szervezünk mind hazai, mind nemzetközi művészek közreműködésével. Az anyagi korlátozottság ellenére számos nemzetközi hírű előadó járt már a központban, és a magyar művészek is többször visszatértek már színpadunkra, legtöbbször teltházas előadásokat adva.

Programjaink helyszíne legtöbbször az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ, de más intézményekkel közreműködésben is lehet velünk találkozni. Immár hagyománynak mondható a Múzeumok Éjszakája, a Nemzetközi Jóga Nap és idén másodszor szervezzük meg a Gangesz-Duna: Indiai Kulturális Fesztivált.

Az Indiai Kulturális Kapcsolatok Tanácsa (ICCR) rendszeresen küld indiai művészcsoportokat Magyarországra; ők mind nálunk, mind vidéki eseményeken szerepelnek.

A központnak van egy könyvtára és egy dokumentumfilm gyűjteménye is, amit a látogatók nyitvatartási időben, helyben használhatnak.

Folyamatosan rendezünk fotó- és képkiállításokat. Ezeket a kiállításokat az India Napok alkalmával elvisszük a helyi intézményekhez is.

Az Indiai Követség közreműködésével 241 éve tanulhatnak ingyen hindíül az érdeklődők; az ún. „csütörtöki sorozat” részeként Dr Négyesi Mária kezdő és haladó szinten oktatja a nyelvet, a nyelvórák mellett pedig ismeretterjesztő előadást hallgathat hetente a közönség. Ezek az előadások a szélesebb közönséget célozzák és nagyon sokféle területről merítenek (sport, természettudomány, matematika, földrajz, zene, művészetek, politika stb.). Az angol nyelvű előadásokat tolmács közvetíti.

Programjainkról több helyen adunk hírt: szemeszterenként megjelenik egy tájékoztató brosúra, de az Indiai Követség honlapján, hírlevélben és az Amrita Sher-Gil Kulturális központ  facebook oldalán is meghirdetjük őket.

Események ezen a helyen:

1025 Budapest, Búzavirág u. 14.