2017. november 18. 19:00 - 20:00 | Bethlen Téri Színház
Tánc

Szárnyalás / Bolero – a Kecskemét City Balett előadása (Sissi Őszi Tánchét programja)

Válogatás a Kecskemét City Balett repertoárjából / Táncszínházi előadás két részben

I. rész: Szárnyalás

A koreográfia az ősi zene alapjaira koncentrál, népzenei motívumok, dalok kapcsán kialakuló érzetek kibontása a cél úgy, hogy játékosan igyekszik az inspirációból fakadó jelleget az együttes saját mozgásvilágára alakítani.

II. rész: Bolero

„Modern tánctétel, teljesen azonos dallammal, harmóniával és ritmussal, ez utóbbit a dob szüntelenül jelzi. A változatosság egyetlen eleme a zenekari crescendo alkalmazása.” Így jellemezte Ravel saját, hamar híressé vált darabját, a balettirodalom egyik legnagyobb klasszikusát, a Bolerót. A Bolerónak lényegi eleme, titka ez a fokozás, a koreográfus szerint is, mely egy pillanatra sem hagyja megpihenni sem az előadót, sem a befogadót. Olyan, mint egy zenébe oltott rítus: az erő és az energia a zenével együtt egyre fokozódik, a meghatározott zenei és mozgássorozatok egymással összhangban egyre inkább kiteljesednek. A Bolero zenei építkezése a koreográfiában is visszaköszön: a tánc egyre nagyobb teret követel magának, majd, mint egy örvény elnyel, magába fogad.

Fotó: Banczik Róbert

Táncművészek: Szőllősi Krisztina, Nagy Nikolett, Varga Lotti, Jurák Bettina, Földesi Milán, Szóka Roland, Raj Martin, Bolla Bence

Zene: Esszencia Zenekar, Maurice Ravel

Jelmez: Barta Dóra

Fény: Katonka Zoltán

Társkoreográfus (Szárnyalás): Katonka Zoltán

Koreográfus: Barta Dóra

Az előadást két részben, szünettel játsszuk

 

 

2013 szeptemberében alakult meg a kecskeméti színház tánctagozata, a Kecskemét City Balett. A táncegyüttes vezetője Barta Dóra Harangozó- és Imre Zoltán-díjas táncművész, érdemes művész, 2001 és 2007 között a Szegedi Kortárs Balett vezető táncosa, mellette az Egri Fesztivál Balettet vezette, 2009-től a Badora Dance Company-t, 2009 és 2011 között pedig az egri Gárdonyi Géza Színház tánctagozatát irányította. 2011 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára.

SŐT7 (Sissi Őszi Tánchét)

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Bethlen Téri Színházban a kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré szervezett hétnapos, hét előadásból álló táncfesztivál a hetedik kerületben. A program idén ismét a vidéki táncműhelyeket – soproni, győri, miskolci, veszprémi, kecskeméti – állítja fókuszba. A fesztivál 0. napján bepillanthatunk a Magyar Állami Népi Együttes táncművészeinek alkotásaiba, zárásként pedig fellép a házigazda Közép-Európa Táncszínház is.

 

További információ:

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

+36 1 342 71 63

info@bethlenszinhaz.hu

www.facebook.hu/bethlenszinhaz

www.bethlenszinhaz.hu

www.facebook.com/kecskemetcitybalett

 

További események ebben a kategóriában >>