2017. április 1. 10:00 - 2018. január 1. 18:00 | Esterházy-kastély, Pápa
Kiállítás
Salvador Dalí: Welcome into my brain című kiállítás a pápai Esterházy-kastélybanSalvador Dalí: Welcome into my brain című kiállítás a pápai Esterházy-kastélybanSalvador Dalí: Welcome into my brain című kiállítás a pápai Esterházy-kastélybanSalvador Dalí: Welcome into my brain című kiállítás a pápai Esterházy-kastélybanSalvador Dalí: Welcome into my brain című kiállítás a pápai Esterházy-kastélybanSalvador Dalí: Welcome into my brain című kiállítás a pápai Esterházy-kastélybanSalvador Dalí: Welcome into my brain című kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban

Salvador Dalí: Welcome into my brain című kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban

dalí2Salvador Dalí – festő, szobrász, író, rendező, tervező, lázadó zseni, a 20. század és a szürrealizmus egyik – saját véleménye szerint egyetlen – meghatározó alakja.

2017. április 1. és október 31. közt Thomas Emmerling magángyűjtő jóvoltából a pápai Esterházy-kastélyban kel életre Salvador Dalí szürreális világa. A kiállítás középpontjában Dalí az Isteni színjátékhoz készített illusztrációi állnak. 100 színes fametszeten mutatja be a keresztény kultúra egyik meghatározó könyvét a 14. századból. Mindezzel párhuzamosan más műveihez mérten rendkívüli mélységű bepillantást enged különleges gondolat- és érzelmi világába.

A „welcome into my brain” (Üdvözöllek az agyamban) címmel megrendezett kiállításon még megtekinthetők Dalí a „Le Tricorne” c. spanyol elbeszéléshez, „Az öreg halász és a tenger” c. kisregényhez, valamint a világirodalom további klasszikusaihoz készült illusztrációi is.

dalí3

S hogy miért egy barokk kastély a legmegfelelőbb hely a szürrealista Dalí alkotásainak bemutatására? Mert Dalí imádná. Rajongott a kastélyokért, az arisztokráciáért – élete egyik legmeghatározóbb pillanata volt, amikor Juan Carlos királytól a Marqués de Púbol i Figueras nemesi rangot kapta -, életvitele, stílusa nagyon közel állt a barokkhoz, az általa szervezett vacsorákat az a gazdagság és pompa jellemezte, mint hajdan a barokk étkezésekét. De elég csak megnézni a kastély falain elhelyezett grafikákat, hogy meggyőződhessünk róla, Dalí tulajdonképp ide tervezte ezt a kiállítást.

A kiállítás 2017. április 1-től 2018. január 1-ig az Esterházy-kastély nyitvatartási idejében – keddtől-vasárnapig 10.00-18.00 – látogatható.

További információ: www.esterhazykastely.papa.hu

További események ebben a kategóriában >>