2017. november 19. 19:00 - 20:10 | Bethlen Téri Színház
Tánc

Harlequinade / a Miskolci Balett előadása (Sissi Őszi Tánchét programja)

Szenvelgők komédiája / A Miskolci Balett előadása

A SŐT7 (Sissi Ősz Tánchét) programja

A 18. század Angliájában, a comedia dell’arte tradíciójából kiemelkedő, táncos, pantomim jellegű, szórakoztató egyfelvonásos, a harleqiunade (szó szerinti fordítása: bohóckodás) a drámai előadások intermezzójaként vált népszerűvé, amelyben a dráma főszereplői bohócokká válva szórakoztatták a nagyérdeműt.

Gergye Krisztián a Miskolci Balett számára készülő legújabb koreográfiájában a comedia dell’arte, a klasszikus balett, a pantomim és a cirkuszművészetben külön műfajjá vált bohócszámok tradíciójából inspirálódva készítette előadását.

 A Gergyére oly jellemző műfaji sokszínűség ebben az előadásban is megnyilvánul. Előadásunk a táncművészet különböző műfajai, és a színházművészet különböző stílusai között keresi az átjárás lehetőségeit, hogy egy mai, kortárs színházi nyelvre találhasson rá.

Szomorú és vidám bohócaink karaktereiben az önreflexió a legmagasabb fokára hág, ami által a lét és a halál pátosza kinevethető lesz ugyan, de nem megkerülhető.

És mindez a haláltánc fogalmát örömünneppé magasztosítja, a humort az élet forrásává emeli, és bármely alkatú testet táncba hív, hogy megélhesse szabadságát egy-egy pillanatra.

Fotó: Éder Vera

 

Táncolják: Bányai Mirjam, Bolla Dániel, Dávid Patrik, Dragos Dániel, Fűzi Attila, Kepess Boglárka, Kocsis Andrea, Kovalszki Boglárka, Lukács Ádám, Márton Richárd János, Mohai Cintia, Szűcs Boglárka

Díszlet-jelmeztervező:

Bozóki Mara       

Zene: Montázs

Ügyelő: Varga Renáta

Rendezőasszisztens: Fűzi Attila

Koreográfus-rendező-látvány: Gergye Krisztián

 

A Miskolci Nemzeti Színház Tánctagozatából 2013. április 28-án, a tánc világnapjának előestéjén alakult meg a Miskolci Balett, az ország legfiatalabb balett együttese. Klasszikus és kortárstánc táncszínházi produkciókat hoznak létre Kozma Attila művészeti vezető szakmai irányításával. Saját bemutatóval a Miskolci Balett igyekszik szerves részét képezni Miskolc kulturális életének.

SŐT7 (Sissi Őszi Tánchét)

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Bethlen Téri Színházban a kerület névadója, Erzsébet királyné – népszerű nevén Sissi – neve napja köré szervezett hétnapos, hét előadásból álló táncfesztivál a hetedik kerületben. A program idén ismét a vidéki táncműhelyeket – soproni, győri, miskolci, veszprémi, kecskeméti – állítja fókuszba. A fesztivál 0. napján bepillanthatunk a Magyar Állami Népi Együttes táncművészeinek alkotásaiba, zárásként pedig fellép a házigazda Közép-Európa Táncszínház is.

További információ:

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

+36 1 342 71 63

info@bethlenszinhaz.hu

www.facebook.hu/bethlenszinhaz

www.bethlenszinhaz.hu

www.facebook.com/miskolcibalett

További események ebben a kategóriában >>